Searching
Please wait

Mijn reis naar Gambia (deel 1)

Jul, 14 | 1 reactie | Tags: ,
Kinderen in Gambia

Mijn reis naar Gambia

Hoe ik in Gambia terecht kwam….

Gambia, wat heb ik daar nou te zoeken?… Ik hoor het je denken en als ik eerlijk ben was dat ook mijn gedachte totdat ik er werkelijk geweest was.

Mijn vriendin Regina is de stichting Rescue Baby Gambia gestart en mij meegevraagd om haar project het ziekenhuis in Essau te bezoeken. Zo begon mijn Gambia avontuur op 21-03-2014.

Kinderen Gambia

Een zaal in het ziekenhuis van in Essau

Ik had totaal geen kennis over Gambia, ik wist alleen dat het een arm West Afrikaans land is. Een echte verwachting heb ik niet gemaakt, omdat ik zonder vooroordeel op reis wilde. Wel heb ik een inzamelingsactie gehouden om babykleding en kraam attributen te verzamelen die ik persoonlijk zal uitdelen in het ziekenhuis. Van Regina wist ik wel wat de problemen waren in het ziekenhuis en waarom ondersteuning zo hard nodig is.

Wat mij meteen opviel toen ik aankwam in Gambia is de vriendelijkheid en behulpzaamheid van de bevolking. Van iedereen krijg je een glimlach. Een eerste goede indruk. Voor de stichting heeft Regina een lokaal contact persoon, Fabakary die ervoor zorg draagt dat het transport van goederen in Essau aankomen. Fabakary haalt ons op en zal ons gedurende onze bezoeken aan Essau begeleiden.

We besluiten de volgende dag gelijk naar Essau te gaan. De goederen vanuit Nederland zijn per boot al aangekomen en wij kunnen de matrassen, medicijnen, kleding en overige goederen persoonlijk brengen. Armoede en ziekenhuizen, je hebt er een voorstelling ervan….. maar als je er eenmaal staat merk je snel dat je voorstelling nog rooskleurig is in vergelijking tot de werkelijkheid.

Het terrein van het ziekenhuis is gevaarlijk, overal ligt puin van afgebroken gebouwen wat niet opgeruimd wordt. Dieren als katten en geiten lopen overal en katten liggen onder de ziekenhuisbedden. De kraamafdeling is een grote zaal met bedden waar de vrouwen liggen uit te rusten. Velen van hen zijn deze ochtend nog bevallen. Ik mag mijn pakketjes uitdelen en het voelt een beetje onwennig, gelukkig schiet de verpleging mij snel te hulp en kan ik veel moeders blij maken met een mutsje en kleding. Het is van levensbelang dat baby’s warm blijven.

Pakketjes in ziekenhuis GambiaAl snel krijgen we een schrijnend maar veel voorkomend verhaal te horen. Een moeder was zwanger van een tweeling waarvan het jongetje al overleden was in de buik. Het meisje is wel gezond ter wereld gekomen maar was erg klein. Moeder heeft zoveel bloed verloren tijdens de bevalling dat zij niet in staat is te zitten en dus voor dood in bed ligt. Haar baby ligt aan haar voeten, gewikkeld in doeken om haar warm te houden. Dit is mijn eerste confrontatie met de harde werkelijkheid. Elke baby krijgt een mutsje, zo ook dit meisje die nog een lange weg te gaan heeft. Moeders krijgt een fleecedeken zodat ze zichzelf warm kan houden. Haar situatie laat ons niet los….

Lees deel 2 van dit reisverslag
Lees deel 3 van dit reisverslag

Bekijk vliegtickets Gambia

Tags: ,

Een reactie

  1. Regina zegt:

    Hoi Daphne. Heb je verhalen gelezen. Super zoals je het omschreven allemaal. Dank voor het maken en delen met vele mensen. Liefs, Regina

Laat een reactie achter

Top video : Aruba: One happy Island!

Like ons op facebook